Verhaalgebaseerd leren

Wat is verhaal gebaseerd leren?

Een leermodel dat onderling begrip vergroot en gezamenlijke betekenisgeving stimuleert, door gebruik te maken van het feit dat mensen hun ervaringen definiëren binnen de context van verhalen en verbeeldingen De verhalen dienen als 1) methode, 2) structuur en als een 3) communicatiemiddel; En ze beogen meer (onderling) begrip, aandacht en inzet voor een samenhangend perspectief.

Wanneer wordt het uitgevoerd?

Bij complexe organisatie- en beleidsvraagstukken of planprocessen waarbij diverse actoren betrokken zijn. De narratieve leermethode gaat ervan uit dat mensen leren door verhalen op te halen, die te delen en daarop te reflecteren. De opgehaalde verhalen kunnen worden gespiegeld aan bestaande verhalen met als doel: het herkennen van patronen en reflexen, het overzien van een krachtenveld, en het anticiperen op (duurzame) keuzes. Het ophalen en delen van verhalen leidt tot vergroting van onderling begrip en wederkerigheid.

Hoe wordt het toegepast?

Op basis van opgehaalde perspectieven en/of verhalen van mensen in de organisatie of betrokkenen bij het vraagstuk, werkt ‘verhaalgebaseerd’ leren als een duidingsinstrument: hoe wordt het vraagstuk ervaren, waar spreken perspectieven elkaar tegen en waar overlappen ze? Op basis van deze ‘blauwdruk’, die reflexen en patronen blootlegt, volgt een reflectiesessie met alle betrokkenen waarin perspectieven worden gedeeld, en er ruimte ontstaat voor verbreding daarvan

Zie hieronder enkele projecten waarop we dit toegepast hebben.

Meer informatie verkrijgen over deze dienst?

Neem contact met ons op voor meer informatie, of om een samenwerking te starten!

Waar bent u naar op zoek?